College blijft een doodlopend pad bewandelen.

Met deze woorden riep raadslid Joris Vrensen van Progressief Liberaal Vught het college én de raad op om vooral rechtsomkeer te maken bij de bouwplannen voor een grote Lidl op de plek van de Baarzenschool. Het college en een groot deel van de raad luisterden niet naar de oproep en zelfs een motie van Treurnis haalde het niet.

Plannen Hart van de Baarzen

Aanleiding voor dit interpellatiedebat was de informatieavond van 30 mei j.l. Omwonenden kregen tijdens deze avond weinig nieuws te horen en uitte veel kritiek op de plannen van het college. Kritiek over de wijze van participatie (bewoners mogen alleen meepraten over het openbaar groen), de veiligheid op de weg voor overstekende kinderen, de fouten gemaakt bij de uitnodiging voor de avond en de grootte van het bouwblok van de beoogde supermarkt. Als klap op de vuurpijl kregen de omwonenden de mededeling dat bij de openbare aanbesteding van de supermarkt de kaders zo worden gemaakt dat er maar één marktpartij een reëel bod kan uitbrengen. Alle andere marktpartijen moeten namelijk, na aankoop van de grond, met de Lidl een vertrek gaan onderhandelen.

Wethouder Vos

De wethouder die die avond al veel kritiek kreeg te voortduren wuifde de problemen allemaal weg. De raad had immers besloten en daar moest zij het meedoen. De bewoners hadden al veel meer inspraak dan voor dit college aantrad. Dat niet met partijen als de vereniging van eigenaren, het cafetaria en de scootmobiel leverancier rekening gehouden kon worden kwam omdat zij geen eigenaar van een gebouw zijn in dit gebied.

Interpellatiedebat

Tijdens het interpellatiedebat riep Joris Vrensen het college op om nu een andere keuze te maken. Het Didam arrest bepaalt dat alle marktpartijen een eerlijke kans moeten krijgen. Door het plan te schrijven naar één marktpartij dreigen problemen als juridische procedures en/ of langdurige leegstand. Daarnaast zorgt een grotere supermarkt voor extra verkeersbewegingen en problemen in de wijk. Tenslotte voegde Gemeentebelangen hieraan nog toe dat met de woonvisie in handen er veel beter woningbouw zou kunnen plaatsvinden op dit gebied.

Visie andere partijen

CDA vond de discussie allemaal niet nodig. Nog voor het debat werd de noodzaak al in twijfel getrokken. Dat de wethouder van hun partij afkomstig is speelt blijkbaar mee bij het nemen van beslissingen. Andere partijen sloten zich daarbij aan al benadrukte PvdA/GL dat ze nooit een debat zullen blokkeren omdat zij het niet willen. D66 vond het idee van een debat zo belachelijk dat ze helemaal niet wilde meedoen.

Motie van Treurnis

De conclusie naar een uurtje debatteren was dat alle coalitiepartijen en de SP door willen gaan met de huidige plannen. Dus geen woningen, geen significante participatie, het creëren van een onveilige situatie, etc. etc. Een bestuursakkoord dat oproept tot meer deelname van inwoners, meer woningen en een open bestuurscultuur snoert de omwonenden én de oppositie de mond. Het was een motie van Treurnis waard maar die haalde het uiteraard ook niet.

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.