Bron: NOS-Nieuws

Afschaffen Luchtalarmeringssysteem is geen goed idee

Het afschaffen van het luchtalarmeringssysteem is geen goed idee, althans dat stelde Joris Vrensen van Progressief Liberaal Vught afgelopen raadsvergadering in een motie Vreemd. De motie, mede ingediend door Gemeentebelangen, riep het college op om over het afschaffen van de WAS, bij de demissionaire minister Yesilgöz:
– onze zorgen te uiten
– om maatwerk te verzoeken
– de Veiligheidsregio Brabant-Noord te informeren over onze zorgen.
De raad stemde unaniem in met de motie.

Een bereik van 92%
In 2014 informeerde de minister van Veiligheid alle Veiligheidsregio’s over het uitfaseren van de WAS (Waarschuwings~ en AlarmeringsSysteem). Met NL-Alert als vervangend systeem vond de minister dat er een goed en veel goedkoper alternatief was. Inmiddels is NL-Alert (10 jaar oud) volop ontwikkeld en heeft het zich, in uitzonderlijke situaties, bewezen, zo schreef de Veiligheidsregio Brabant-Noord naar aanleiding van vragen van de PLV. Recent nog is NL-Alert uitgebreid met een ‘app’ en kan deze in meerdere talen berichten versturen. Volgens de demissionaire minister ligt het bereik van NL-Alert inmiddels op 92% en kan daarom de WAS in 2025 worden afgesloten. Volgens de Veiligheidsregio krijgt dus 8% geen melding en moet er daarom aandacht blijven voor een backupsysteem.

Bron: NOS-Nieuws

Zorgen
De PLV sprak zijn zorgen uit dat Vught, een gemeente met een hoog risicoprofiel, straks geen afdoende meldingen meer krijgt en mogelijk Vughtenaren gevaar lopen. Nu is Vught misschien niet te vergelijken met regio’s rondom Chemelot, de Rijnmond of Moerdijk maar met de komst van het gevaarlijk goederenvervoer over het vernieuwde spoor dwars door Vught, een A2 die onze gemeentegrenzen raakt en een N65 dwars door onze gemeente loopt Vught bovengemiddeld veel risico om een ernstig ongeluk.Daarnaast kenmerkt Vught zich door inwonersgroepen die helemaal geen toegang hebben tot mobieltjes en/of die minder bekend zijn met het werken van mobieltjes.

Gemeentebelangen (Hans Schuurmans) benadrukte dat de WAS behouden zou moeten worden omdat we in Vught goed voor elkaar moeten zorgen en niet iedereen op elk moment toegang heeft tot een mobieltje. Ook D66 (Willem jan de Graaf) benoemde het ontbreken van mobieltjes bij sommige inwoners en merkte op dat NL-Alert met sec de manier waarop de meldingen verstuurd worden het gevoelig is voor digitale aanvallen.

Backup
Met de brief aan de demissionaire minister vraagt de gemeente aandacht voor de gevaren waar we in Vught mee te maken hebben en vragen we om Vught mee te nemen in het verrichten van maatwerk bij hoog risicogebieden. Feitelijk wordt de minister opgeroepen om een backup systeem te ontwikkelen zodat mocht NL-Alert als digitaal systeem falen er andere manieren zijn om de Vughtse bevolking te waarschuwen.

De raad stemde unaniem in met de motie.

DTV-Nieuws besteedde ook aandacht aan de afschaffing van het luchtalarm: DTV-Nieuws (NOVO3)
NOVO3 Blikveld: Interview met Hans Schuurman (Gemeentebelangen) over afschaffing het luchtalarm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.