Bron: Foto eigendom van BD.nl

Waar zijn D66, CDA en de SP?

Het kan u zomaar ontgaan zijn. In het klaverblad van 28 september j.l. stonden 2 berichten waarin de kap van 424 bomen wordt aangekondigd rondom het spoor. Hiervan zijn er 51 monumentaal of waardevol. Als bewoner van Vught mag u bezwaar aantekenen tegen deze kapvergunning. Helaas staat er in de aankondiging een verkeerd digitaal adres vermeld. Het juiste adres is: https://loket.raadvanstate.nl/digitaal-loket/

De vraag is waar zijn de politieke partijen die VOOR de verkiezingen zo fel tegen PHS en de N65 campagne voerden? Notabene ook nog de groene partijen.

Verkiezingen 2020

Het antwoord is dat ze onzichtbaar zijn. Nog voor de verkiezingen van november 2020 was al duidelijk dat de plannen voor de N65 en PHS niet meer konden worden teruggedraaid. Desondanks haalde D66 (van 3 naar 5 zetels) en CDA (van 1 naar 3 zetels) een grote verkiezingswinst met hun campagne. SP (1 zetel) kon niet profiteren van hun verzet tegen de plannen van N65 en PHS. Dat verzet is helemaal verdwenen. In december 2021 stond een aanvraag voor de MER (Meerjarige Effect Rapportage) van de N65 op de agenda. Ten onrechte ging het college ervanuit dat het effect van de ombouw N65 geen milieueffecten zou hebben. Het was een ideale gelegenheid voor de 3 partijen om de aanleg van de N65 te blokkeren. Niets bleek minder waar. Het voorstel werd met slechts 2 stemmen tegen aangenomen. Alleen de PLV en de SP stemden tegen.

Dit college waar toch D66, PvdA/GL en het CDA een prominente rol vertegenwoordigen gaat onverminderd verder met de plannen voor PHS en de N65. Dit in afwachting van de opnieuw uitgestelde uitspraak van de Raad van State (tot oktober 2022). En dus worden er kapvergunningen aangevraagd.

Eerlijk is eerlijk. Als de ombouw doorgaat dan is kappen onvermijdelijk daar kan zelfs Progressief Liberaal Vught niets aan doen. Maar waarom start men niet alvast met het herplanten van bomen? Want deze kapvergunning is nog maar het begin. Straks zullen er langs de N65 nog meer bomen gekapt moeten worden. Gelukkig is een motie (14 mei 2020) van PvdA/GL – GB – VVD wel unaniem aangenomen. Deze motie is echter zo slap dat je er nauwelijks rechten aan kunt ontlenen.

Er worden bij de kap grote bomen omgehaald. Afgelopen weken deden de Vughtenaren massaal mee aan de fotowedstrijd “Omgevingsvisie”. Als iemand nu nog foto’s wil maken van de groene zone rondom de N65 en het Spoor maak de foto’s dan nu. Binnenkort kan het niet meer.

Progressief Liberaal Vught zal zich blijven inspannen voor zowel het behoud van het Vughtse groen en waar dat niet mogelijk is het vooraf herplanten van bomen zodat als uiteindelijk de kap onvermijdelijk is de nieuwe bomen al weer de kans hebben gehad om te groeien.

Bron: Titel foto eigendom van Brabants Dagblad

2 reacties

  1. Grote bomen remmen het echte geluid, trillingen, geven frisheid en kleur aan je woonomgeving. Zorgen dat de avondzon draaglijk is en door het geluidsremmende effect van de bladeren, het raam ’s nachts open kan. De door de gemeente berekende waarden, gemiddelden en richtlijnen zijn onvergelijkbaar met de werkelijkheid. Ook met airco en raam dicht. Dat ziet de rechter straks echt wel. Zeggen dat je het na de oplevering allemaal wel oplost is als schieten met een lege huls; Dat hebben we gezien in Groningen en Schiphol…
    Provincie, Gemeente en Samen Voor Vught zitten stil en willen de verdiepte ligging en N65 niet kwijtspelen. Niemand in de gemeente wil de reële risico’s en nadelen vastleggen, ertegen knokken of ervoor opdraaien. Jammer dat dit hier zo is gegaan; Als het plan straks niet doorgaat, hebben we allemaal verloren en heeft het vertrouwen in de politiek in ons fijne democratische landje weer een flinke tik gehad. Dit is niet ok.

    1. Hoi Xavier, Het antwoord van de Raad van State is duidelijk. Steun voor PHS en afkeuring voor de N65. De verdiepte ligging gaat dus door. Jammer van de bomen. Dit dossier kent alleen verliezaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.