Verbeterde urgentie indeling RAV Brabant-Noord

Ook dit is raadswerk.

Dinsdag 12 maart j.l. was er bij de ambulancepost RAV een informatiebijeenkomst over de verbeterde urgentie indeling. 9 raadsleden en ambtenaren waren aanwezig uit heel Brabant. Niet al te veel maar wel 2 uit Vught (Ans Beijens CDA en Joris Vrensen PLV).

De RAV bestaat uit veel overlegstructuren waaronder de gemeentes, GGD, politie, brandweer en andere regio’s. Wat opvalt is dat, behalve de GGD, de regio’s van andere organisaties niet overeenkomen met de RAV.

Daarnaast heeft de RAV te maken met veranderende wetgeving waaronder de Wet Zorg en Dwang waar we o.a. in Vught bij Reinier van Arkel mee te maken hebben. Een beoordeling om een verward iemand geplaatst te krijgen kan soms wel 4 uur duren en in die tijd is de ambulance niet inzetbaar voor andere meldingen.

Er dreigt een zorginfarct. Niet zozeer door personeelstekort want inmiddels leidt de RAV eigen personeel op maar door het groot aantal urgente meldingen. Deze meldingen worden veroorzaakt doordat mensen mondiger geworden zijn en doordat veel mensen met buitenlandse roots gewend zijn aan een andere vorm van zorgverlening (911-bellers). Bijkomend probleem is dat de ambulance aanrijdt zonder dat men de persoongegevens heeft (AVG).

In een actieplan probeert de RAV deze problemen aan te pakken. Belangrijkste onderdeel is het zorgcoördinatiecentrum (ZCC). Een centralist neemt de ‘call’ aan en kan direct de ambulance, brandweer, politie en ziekenhuizen aansturen.

Daarnaast is in het actieplan de verbeterde urgentieverdeling opgenomen. Door de ‘spoed’-melding te splitsen in A0 en A1 krijgt de centralist, bij een A1 melding, 2 minuten de tijd om allerlei informatie te achterhalen die direct naar de ambulance verstuurd kan worden. Bij A0 wordt altijd met de grootste spoed gereden. De prestatieafspraak van 95% binnen 15+2 minuten wordt nu nog niet gehaald. Door de spreiding van standplaatsen denkt men dat wel te kunnen bereiken.

In het actieplan zitten ook nog andere zaken zoals het herorganiseren van de bekostiging die nu erg ingewikkeld is door alle betrokken partijen maar ook de ‘governance’ van de organisatie.

Tenslotte. Houd je van afkortingen ga dan bij de RAV werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.