Raad laat bezitters van een elektrische auto in de kou staan

Afgelopen zomer werd er op de site “Je bent pas een Vughtenaar als …” de eerste melding gemaakt van een EV-kabelgoot-tegel zoals die in de gemeente “Loon op Zand” en “Dongen” konden worden aangevraagd. Na vraag van Progressief Liberaal Vught bij de gemeente Vught leverde als antwoord dat de gemeente een dergelijk verzoek voorlopig zou afwijzen omdat er in Vught nog geen regelgeving voor was. Reden voor de PLV om een motie vreemd in te dienen zodat deze regelgeving wordt gemaakt. Deze motie werd afgelopen donderdag, 29 september, in de raad besproken. Conclusie, na een half uur debatteren, de andere partijen (CDA – PvdA/GL – SP – D66 – VVD en Gemeentebelangen) zien een dergelijk kabelgoot niet zitten. De bezitters van een elektrische auto moeten maar naar een laadpaal gaan en mogen van deze partijen NIET thuis opladen. Een verschrikkelijk besluit vooral ook omdat de PLV dacht te kunnen rekenen op de sympathie voor deze thuisladers.

EV-kabelgoot

Elektrisch laden bij een laadpaal

Het is Vught niet toegestaan om kabels over de stoep te laten lopen. Ook al zijn deze overdekt met een rubberen mat of iets dergelijks. In de praktijk betekent dit dat bezitters van een elektrische auto zonder eigen oprit hun auto niet voor de eigen deur kunnen opladen. Zij zijn dus aangewezen op de openbare laadpalen. De prijs per laadpaal verschilt nogal per aanbieder en dus zullen de goedkopere laadpalen (Vattenfall b.v.) sneller bezet zijn en dus voor de autobezitter een grotere loopafstand opleveren. Hebben deze bezitters ook nog eigen zonnepanelen met overproductie dan zijn zij dubbel gedupeerd omdat ze zijn aangewezen op duurdere laadpalen. Tenslotte mag je een laadpaal niet te lang bezet houden en zijn er al plannen om bij overschrijding van de laadtijd een boete te berekenen. Is je auto dus vol dan moet je die snel van de laadpaal halen. Dus ‘s-nachts nog even een stukje met de auto rijden terwijl iedereen in de straat al staat geparkeerd.

EV-kabelgoot

In de gemeente Loon op Zand en Dongen zijn autobezitters een initiatief gestart om opladen voor de eigen voordeur wel mogelijk te maken. Ze ontwierpen samen met de gemeente een kabelgoot die veilig is voor voetgangers, waar geen vuil in terecht kan komen maar waar wel eenvoudig een kabel doorheen kan worden gelegd. Eigenlijk een prima oplossing waarbij iemand gewoon bij zijn eigen voordeur kan parkeren en niemand kan vallen over losse kabels of matten.

Ev-kabelgoot

Rechten

Voorwaarden voor de aanleg van de kabelgoot is dat er geen openbare parkeerplaats verloren mag gaan. Een aanvrager mag dus bij de aanleg van een kabelgoot (ook al betaalt hij deze zelf) er geen rechten aan ontlenen. In theorie betekent dat, dat iedereen mag parkeren bij een kabelgoot. Echter zal de praktijk uitwijzen dat de buren rekening zullen houden met de aanwezige goot. Volgens de andere partijen zijn er in Vught veel plekken waar men, bij het parkeren, geen rekening houdt met elkaar.

Illusie

Volgens de andere fracties ontstaan er alleen maar meer ruzies als iemand een kabelgoot laat aanleggen. Daar zit volgens Joris Vrensen een grote denkfout. A Het aanleggen van een kabelgoot kost geen parkeerplek zoals enkele fracties betoogde en B als er meer laadpalen worden aangelegd kost dat ook parkeerplekken. Daarnaast vonden alle andere fracties dat de bezitters van een elektrische auto wel konden wachten tot volgend jaar het parkeerbeleid wordt besproken in de raad. Dat dan wel de aanleg van een kabelgoot mogelijk gemaakt wordt achtte de wethouder vd Ven zeer onwaarschijnlijk. Conclusie is dat met 2 duurzame partijen in het college (PvdA/GL – D66) je er niet op hoeft te rekenen dat jouw milieuvriendelijke elektrische auto kan worden opgeladen met je eigen duurzame zonnepanelen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.