Vught nog niet toe aan nieuw afvalbeleid

Tijdens de commissievergadering van 9 juni en de raadsvergadering van 23 juni j.l., stond het afvalbeleid en de afvalverordening op de agenda. Zoals verwacht bepleitte wethouder Potters in zijn raadsvoorstel dat het afvalbeleid kloppend gemaakt moest worden aan de dagelijkse praktijk. “Het is de wereld op zijn kop.” betoogde Joris Vrensen van Progressief Liberaal Vught. Niet de wijze van inzameling zou leidend moeten zijn maar wat levert de meeste herbruikbare grondstoffen op. In het raadsvoorstel verdwijnen een aantal afvalstromen die nu nog gescheiden worden ingezameld (puin, luiers, kerstbomen, etc.) uit de kalender en mogen deze straks gewoon bij het restafval. Daarnaast stelde de wethouder voor om alleen nog de eerste 10 ledigingen van de groene container gratis te maken. Deze wordt nu 26 x opgehaald.

Afval scheiden achteraf

De afgelopen jaren is er een sterke ontwikkeling in Nederland om afval achteraf te scheiden. Gespecialiseerde fabrieken halen dan een groot deel van de herbruikbare stoffen uit het afval en kunnen deze dan weer verkopen als grondstof voor nieuwe producten. In de Bossche binnenstad en bij de hoogbouw in Vught kennen we al de verzamelcontainers waar al het afval in gaat. Er staan inmiddels in Nederland verschillende fabrieken die goed met het afval overweg kunnen.

Deze wijze van afvalscheiding is minder goed dan afval scheiden vooraf tenminste als alle huishoudens het afval ook daadwerkelijk goed scheiden. Dat laatste gebeurt niet altijd en dat maakt de nieuwe ontwikkeling interessant.

Afvalbakken en ophaaldiensten

Volgens Joris Vrensen is een inzameling van afval met scheiden achteraf beter voor het milieu. Niet alleen zullen fabrieken steeds beter worden in het scheiden van afval maar ook de ophaaldienst hoeft minder vaak door de straten te rijden (met steeds gas geven en remmen). Daarnaast zullen er per huishoudens minder afvalbakken nodig zijn. Nu heeft elk huishouden bakken voor: papier, plastic, restafval, glas/blik, groen, batterijen en chemisch afval.

Motie

Volgens wethouder Potters is scheiden achteraf inderdaad de beste en meest belovende methode maar is Vught en omgeving er nog niet aan toe. Er zijn in de regio nog geen afvalverwerkende bedrijven die het afval achteraf kunnen scheiden. De raad vond daarom een onderzoek niet nodig en stemde tegen de motie om hier een onderzoek naar te doen.

Een gezamenlijke motie om de groenbak gratis te houden haalde het wel.

Bekijk ook: College Vught laat gemeenteraad in een fuik lopen.

BRON: Foto afkomstig van gemeente.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.