Waarom Progressief Liberaal Vught vindt dat de OZB voor bedrijfspanden omlaag moet.

Afgelopen raadsvergadering, donderdag 7 april 2022, dienden Gemeentebelangen en Progressief Liberaal Vught een amendement in met als doel de OZB voor bedrijfspanden omlaag te krijgen. Joris Vrensen van Progressief Liberaal Vught legt uit waarom. “We vinden dat de ondernemers genekt worden door de systematiek en we willen laten zien dat we achter onze Vughtse Ondernemers staan.

Hoe werkt de heffing van OZB; Een uitleg.

Op een camping betalen 2 vaste kampeerders ieder evenveel staangeld. Zeg € 2400,- per plek. De campingeigenaar krijgt zo voor deze 2 plekken € 4800,-. Dit klinkt redelijk omdat iedereen evenveel gebruik kan maken van de faciliteiten op de camping en de omgeving. Echter een van de plekken is wat groter dan de ander. Buurman 1 heeft een plek van ongeveer 130 m2 en buurman 2 heeft een plek van ongeveer 110 m2. Er wordt afgesproken dat iedereen een bedrag gaat betalen van € 20 per m2. Buurman 1 gaat dus € 2600,- betalen en buurman 2 € 2200,-. De campingeigenaar ontvangt evenveel. Geen probleem denk je. Echter als de campingeigenaar gaat meten blijkt dat de grond van buurman 1 geen 130 m2 te zijn maar 125 m2. Hij wil dus € 100,- minder betalen. Hij gaat bezwaar maken.

Zo werkt ook de OZB-heffing in een gemeente. De gemeente wil elk jaar een vast bedrag aan OZB innen en berekent daarvoor aan de hand van de WOZ-waarde en een indexeringscijfer het bedrag per woning. Eigenaren die vinden dat dat bedrag te hoog is gaan bezwaar maken en steeds meer eigenaren doen dat ook. Dit kost de gemeente veel tijd en arbeidsloon.

Raadsvoorstel

Volgens het college lag de waarde van woningen en niet-woningen op 1 januari 2021 (peildatum) lager dan de waarde op 1 januari 2020. Om die reden vond het college dat het bedrag per WOZ-waarde omhoog moest. Jos den Otter van Gemeentebelangen en Joris Vrensen van Progressief Liberaal Vught vonden het helemaal niet aannemelijk dat de waarde is gedaald. Uit een NVM-rapport blijkt dat de waarde minimaal even hoog is gebleven. Alle fracties hadden voor de vergadering dit rapport ontvangen. Ons omliggende gemeenten hanteren juist een hogere waarde voor bedrijfspanden.

Pleidooi

In de raadsvergadering riep Joris Vrensen daarom op om de OZB-heffing te verlagen. Hiervoor zijn verschillende redenen:

  • We willen in Vught een goed vestigingsklimaat voor ondernemers. De OZB in Vught is hoger dan in ons omliggende gemeente en gaat nu nog verder omhoog;
  • De methodiek van OZB-heffing gaat uit van een waardedaling en dit staat op zijn minst ter discussie;
  • Jos den Otter voegde daaraantoe dat als de waarde inderdaad hoger ligt de gemeente veel bezwaren kan verwachten en dat kost ook tijd en geld.

Geen van de coalitiepartijen betuigden steun aan dit voorstel.

afbeelding: Bron: gemeente.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.