Waarom haalt zelfs de meest eenvoudige motie het niet in Vught?

Het was de meest charmante motie die afgelopen donderdag tijdens de behandeling van de kadernota werd ingediend. Althans volgens Joris Vrensen van Progressief Liberaal Vught. Charmant om zijn eenvoud en direct, nog dezelfde avond, uitvoerbaar. De ambtenaren hadden de motie getoetst en ook zij vonden hem goed uitvoerbaar. Zelfs de wethouder gaf aan dat hij het een sympathieke motie vond maar …..

….. waar gaat het dan fout. Allereerst de motie zelf. De motie roept het college op om bij 20 huishoudens die in aanmerking komen voor de energiesubsidie van de overheid én in het bezit zijn van een eigen huis 3 zonne-installaties op het dak te leggen. De jaarlijks opbrengst zou dat huishouden zo’n € 360,- per jaar opleveren. De Vughtenaren konden zichzelf aanmelden (in verband met AVG). De motie was zelfs meerdere keren uitvoerbaar. Dus voor nog eens 20 huishoudens als de gemeenteraad het wilde. Ter informatie: De gemeente heeft prestatieafspraken met de woningbouwverenigingen over het verduurzamen van hun huurwoningen. Al vreest Joris Vrensen dat verduurzaming veelal zal leiden tot huurverhoging.

In de commissie, ter voorbereiding van deze raad, riepen verschillende partijen het college al op om de vele miljoenen die beschikbaar zijn in te zetten op verduurzaming, energietransitie, woningbouw, armoedebeleid en gezondheidszorg. Waarom haalt de motie het dan niet?

Het antwoord ligt in de nieuwe bestuurscultuur. Volgens de nieuwe cultuur is er meer ruimte voor dialoog, ook met de oppositie, kunnen er wisselende meerderheden ontstaan zolang de Vughtenaar er maar van profiteert. Alleen deze cultuur komt niet van de grond. Na 1½ jaar van gesprekken voeren en plannen maken is er in Vught nog maar weinig gebeurd. Bij 4 scholen staan noodgebouwen en is nieuwbouw nog niet in zicht, is er nog geen zonnepaneel op een gemeentelijk dak gelegd, ligt de N65 en PHS nog steeds stil, is er nog geen start gemaakt met de bouw van woningen, enz. enz. De coalitie partijen D66, VVD, PvdA/GL en CDA vinden dat ook en riepen met een motie het college op te gaan onderzoeken of versnelling van de plannen niet mogelijk is. Dat deze motie allereerst door de coalitie is opgesteld en pas na afloop met de oppositie is gedeeld is typisch voor de falende bestuurscultuur. De partijen boden er nog wel hun excuus voor aan en voegden daaraantoe, net als de vorige keer, hun leven te zullen beteren. Allang roept de PLV het college op om te “doen, doen, doen” en diende de motie ter elfder uren mee in.

Terug naar de motie. De motie was ruim van te voren met ALLE fracties gedeeld. Van geen enkele partij kwam een vorm van feedback of verzoek om een aanpassing zodat de motie aan draagkracht zou kunnen winnen. Wel gebruikte Gemeentebelangen de motie om met een eigen motie te komen maar net als een kind dat het proefwerk van zijn buurman overschrijft hadden ze zelfs de titel niet veranderd. Behalve dat het aantal huishoudens was verhoogd en de inzet van de ondernemers, via de lokale energiecoöperatie, werd gevraagd bevatte de motie ook een terugbetaalregeling. Met de besparing zouden de huishoudens vervolgens de zonnepanelen moeten terugbetalen. Daarmee verliest de motie van Gemeentebelangen alle eenvoud. Desgevraagd gaf de wethouder toe dat het controleren van terugbetalen, het navorderen van niet betaalde terugbetalingen ambtelijke inzet zal vragen en over al die jaren meer zal gaan kosten dan € 30.000,-

De motie van de PLV haalde het niet. ALLE moties van de oppositie haalden het niet. Het was een trieste avond. Triest voor Vught die met een mooie motie toch 20 gezinnen, structureel, wat verder van de armoedegrens had kunnen brengen. Triest voor de nieuwe bestuurscultuur die maar niet van de grond wil komen omdat de coalitie alleen wil pronken met de eigen veren.

2 reacties

    1. Dank voor uw reactie. De coalitie denkt dat ze het beter kunnen en komen met een voorstel waar o.a. terugbetalen een onderdeel van is. Helaas zijn er ook in Vught een beperkt aantal mensen met een eigen huis die onder de armoedegrens leven. Dat komt o.a. doordat mensen hun baan verliezen of met pensioen gaan en niet genoeg rechten hebben opgebouwd. Met een overspannen woningmarkt zou verkoop wel een mogelijkheid zijn maar er zijn ook niet genoeg huurhuizen. Het vemoeden bestaat dat uit mijn voorstel 20 huizen genoeg zou moeten zijn.

      ter info: Voor de huurhuizen maakt de gemeente prestatieafspraken met de woningbouwcooperaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.