College Vught laat gemeenteraad in een fuik lopen.

Met het raadsvoorstel om nog voor de bespreking afvalinzameling (2e kwartaal dit jaar) de “chip” in onze afvalcontainers te vervangen neemt het college een voorschot op de manier waarop in onze gemeente de komende jaren afval ingezameld gaat worden zo betoogde Joris Vrensen van Progressief Liberaal Vught. 

Het college stelde in het raadsvoorstel dat het signaal van de chips in onze afvalcontainers zo slecht is dat ze niet meer door de vuilniswagens kunnen worden gelezen. Hierdoor loopt de gemeente een bedrag mis dat kan oplopen tot € 3500 euro per ronde. Dit bedrag werd echter op geen enkele wijze onderbouwd. De beantwoording van de technische vragen, gesteld door de VVD, stelde zelfs dat met 10 rondes per maand dit bedrag € 35.000 zou kunnen bedragen. Dat bedrag werd tijdens de vergadering nog bijgesteld. Er stond volgens de wethouder een ‘0’ teveel. 

Fuik 

In de raad stelde raadslid Joris Vrensen (PLV) dat we door het college in een fuik worden gelokt. Er is straks maar een uitkomst namelijk verder gaan met de huidige afvalstoffendienst. De PLV had namelijk zelf ook technische vragen gesteld. Daar stelde het college dat Vught nu kan aanhaken bij een gezamenlijke aanbesteding van ….. de afvalstoffendienst. Of dit bewust uit het raadsvoorstel is gehouden blijft de vraag maar Joris Vrensen vond dat dit daar wel in had moeten staan. 

Nu de chip vervangen betekent dat als je straks kiest voor een andere wijze van inzamelen je deze investering weggooit. Even wachten zou dus kunnen lonen. Zeker als je bedenkt dat de aanbesteding van de chips nog loopt en zeker niet voor het einde van het 2e kwartaal in onze containers zijn geplaatst. 

Rookgordijn 

De wethouder stelde dat de PLV en GB de goede naam van de afvalstoffendienst door het slijk haalden. Met dit rookgordijn verbloemde de wethouder dat waar het hier feitelijk om ging. Er wordt gemeenschapsgeld gebruikt om chips te vervangen waarvan we nog niet zeker weten of we ze nodig hebben. Om straks dat geld niet om ‘niet’ uitgegeven te hebben zal de raad in juli wel moeten kiezen voor de huidige vorm van afvalinzameling.  Joris Vrensen stelde dat het juist het college is die de raad in een fuik laat lopen. 

Daarnaast betoogde de wethouder dat in september 2021 er geen overwegende bezwaren zijn geuit tegen de huidige wijze van inzamelen. In die vergadering vroegen verschillende partijen waaronder Progressief Liberaal Vught en Gemeentebelangen de wethouder nadrukkelijk of alle vormen van afvalinzameling bespreekbaar zouden zijn in 2022. De wethouder bevestigde dit. 

Fout op fout 

Om te beginnen bleek er bij de beantwoording van de technische vragen van de VVD een ‘0’ teveel te zijn gezet. Een ronde blijkt maar € 350 euro te kosten. Ook zijn er nog steeds vuilniswagens die de slechtere chips wel kunnen lezen. In Helvoirt zijn de chips al vervangen en worden dus daar gewoon gelezen. Martien Vromans (GB) stelde zelfs dat een container niet wordt geleegd als de chip niet meer leesbaar is. Dit betekent dat er per maand zo’n 550 containers niet geleegd zouden worden en dat alleen in Vught (de chips in Helvoirt zijn in 2020 vervangen). Dat betekent dat in 2021 er in totaal zo’n 6000 containers niet geleegd zouden zijn. Je zou toch verwachten dat dit op bijvoorbeeld Facebook tot reacties zou leiden.  Vreemd genoeg nam de raad genoegens met de uitleg van het college. Het leidde bij de coalitiepartijen (D66, PvdA/GL, VVD en CDA) en de SP niet tot vraagtekens over dit voorstel. 

Uitstel 

Progressief Liberaal Vught en de Gemeentebelangen dienden gezamenlijk een amendement in om het raadsvoorstel van de agenda te halen en pas na de behandeling van de afvalstoffeninzameling opnieuw te agenderen. Uitstel zou ook ruimte bieden aan Brabant Water om de nieuwe chips te kunnen integreren in hun facturatiesysteem.  

Het amendement werd verworpen en het raadsvoorstel werd aangenomen. Alleen PLV en GB stemden tegen. De PLV waarschuwde de meeluisterende Vughtenaren voor mogelijke spookfacturen en gaf aan met belangstelling  uit te kijken naar het raadsvoorstel afvalinzameling waarin ongetwijfeld verwezen wordt naar dit besluit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.