Eindelijk een plan voor het (her)planten van bomen in Vught

In juli kwam het college met een plan kwam voor het (her)planten van bomen in Vught. En dan nog alleen een plan voor het ‘buitengebied’. Er was een motie van D66 en PvdA/GL voor nodig om ook binnen de bebouwde kom van Vught de aanplant van bomen mogelijk te maken. Een plan van 600.000 euro……..

2 jaar te laat vindt Progressief Liberaal Vught want in juli 2021 al steunde de net gevormde fractie van Progressief Liberaal Vught vurig de ingediende motie van D66 en VVD om te komen tot een bomenkansenkaart en een bomenplantprogramma. De motie werd toen door PvdA/GL, GB, CDA en de SP weggestemd.

N65 en PHS
Het (her)planten van bomen is dringend nodig omdat voor de aanpassingen aan het spoor (PHS) er in Vught 600 bomen worden gekapt. Gelukkig is het plan voor de ombouw van de N65 van de baan want anders werden ook daar nog eens 500 bomen gekapt. In afwachting van de TaskForce en een nieuw plan voor de N65 blijven deze bomen nog even staan. Gelukkig! Lees ook: N65

Vreemd
Vreemd genoeg diende PvdA/GL (samen met wederom D66 en de VVD) in de raadsvergadering van 13 juli j.l. een motie in om vanaf 2024 jaarlijks 200.000 euro beschikbaar te stellen voor het planten van bomen. Deze motie leek erg veel op de motie die D66 en PvdA/GL met steun van de PLV ook de raadsvergadering ervoor had ingediend maar toen nog geen meerderheid kreeg. Gelukkig kreeg deze motie wel de steun van de raad (Progressief Liberaal Vught was tijdens deze raad afwezig)

Verloren jaren
3 verloren jaren waarin er in Vught slechts op beperkte schaal bomen werden geplant. In juni 2023 sprak Joris Vrensen van Progressief Liberaal Vught nog zijn verbazing uit dat er in Vught zoveel mogelijkheden zijn om bomen te planten en de wethouder niet met een plan komt of zelfs maar contact opneemt met Progressief Liberaal Vught om samen naar plekken te kijken.

Dat plan komt er nu dus toch. Moet men zich op de borst kloppen zoals PvdA/GL doet op de website? Nee vindt de PLV. De motie had 2 jaar eerder ook door deze toch groene partij gesteund kunnen worden en omdat het geld pas in 2024 beschikbaar komt (en bomen in de periode tot april geplaatst kunnen worden) kost de ‘Nee’-stem uit 2021 Vught 3 of misschien zelfs wel 4 jaar. Dat is geen versnelling maar een gigantische vertraging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.