Gemeenteraad Vught stemt in met een pilot “kabelgoten voor elektrisch laden”

Het was tot op heden niet toegestaan. Elektrisch laden met een kabel over de stoep. Bezitters van een elektrische auto die geen eigen oprit hadden zijn volgens de plaatselijke verordening aangewezen op de laadpalen in de gemeente. Aan de laadpaal zit altijd een parkeerplek gekoppeld waar je alleen mag staan als je daadwerkelijk aan het laden bent. Je moet de auto dus verplaatsen als het laden is afgerond. Het advies is om je elektrische auto dus thuis op te laden met je eigen opgewekte elektriciteit. Heb je een eigen oprit dan kan dat gewoon maar woon je in een rijtjeshuis dan is dat verboden.

Bron: Vattenfall

Vorig jaar al vroeg Progressief Liberaal Vught aandacht voor het elektrisch laden thuis maar toen stemde de gemeenteraad het voorstel nog weg. Het laden thuis zou geregeld worden in het parkeerbeleid. Na 1 jaar laat juist dat parkeerbeleid nog langer op zich wachten en dus vroeg de PLV opnieuw aandacht voor het elektrisch laden thuis. Nu stemde de gemeenteraad unaniem in met het voorstel.

Goednieuws
De prijs van het laden wordt bepaald door landelijke energieprijzen en variëren van € 0,39/kWh tot € 0,65/kWh eventueel aangevuld met een starttarief van € 0,35.

In Vught zijn de afgelopen jaren door de bewoners veel zonnepanelen aangelegd. Goed nieuws want daarmee kun je natuurlijk je eigen energiekosten omlaag brengen. Heb je overproductie dan kun je bij het juiste energiecontract zelfs winst maken. Maar dat laatste gaat veranderen. Nu al heft van den Bron een boete van € 20,-/maand als je te veel produceert en andere maatschappijen zullen volgen. Thuisladen voorkomt dus boetes bij overproductie. En doordat je thuis laad hoeft de gemeente niet nog meer laadpalen te realiseren met daaraan gekoppelde ‘vaste’ parkeerplaatsen.

Pilot
De wethouder is gevraagd om nog dit jaar een pilot te starten met ‘kabelgoten’. Deze oplossing wordt al met succes toegepast in o.a. Dongen, Loon op Zand en Hilversum. Een bewoner kan zijn eigen laadkabel in de goot naar zijn auto leggen en voorkomt zo overlast voor bijvoorbeeld voetgangers, rolstoelen, etc. De kabelgoot claimt geen parkeerplek want de weg blijft openbaar. Het is wel handig om hierover het gesprek aan te gaan met je buren.

Bron: Betondingen.nl

Kosten
De kabelgoot is een aanpassing aan het trottoir en mag alleen door de gemeente worden uitgevoerd de kosten worden bij de aanvrager in rekening gebracht.

Heb je interesse meld je dan bij de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.