Gemeenteraad van Vught kiest voor een flexibele lokale omroep.

Maar liefst 3 varianten kwamen er uit de hoge hoed van het college. Een basic variant met alleen radio, een light variant met alle vormen van media maar voor speciale uitzendingen moet extra betaald worden en een all-in variant waarbij de lokale omroep alle ruimte wordt gegeven om goede uitzendingen te maken en uit te zenden. Daarnaast zou deze variant de lokale omroep een sterke positie geven in de regio. Het college deed geen voorstel en dus was de raad aan zet.

VOS/NOVO3

VOS/NOVO3 won vorig jaar het vertrouwen van de raad om in Vught de lokale omroep te worden. Het commissariaat voor de Media nam het voorstel van de gemeente over en dus kon VOS/NOVO3 van start. De verliezende partij Avulo FM weigerde echter de via gemeenschapsgeld gekochte apparatuur over te dragen en dus ontstond er een probleem. Op initiatief van Gemeentebelangen en Progressief Liberaal Vught werd er voor de zomervakantie een voorstel gedaan voor een structurele subsidie en een budget voor aanschaf van apparatuur. De andere partijen wilde eerst nader geïnformeerd worden en dus gingen de voorstellen in de ijskast.

Stemtafel

Nog voor de commissievergadering over het voorstel peilde Joris Vrensen van de PLV de mening van de Vughtenaren via een Stemtafel. Deze stond bij de AH in het dorp en bij de Jumbo op het Moleneindplein. Naast vele goede gespreken met jongeren (Maurick College) en andere betrokken Vughtenaren stemden 40 mensen voor een lokale omroep (85%). Meer dan de helft luisterde wel eens naar de lokale omroep of keken in het verleden naar de tv-uitzendingen van Avulo FM. Tenslotte koos van de stemmers maar liefst 55% voor een volledige omroep. De ouderen vonden het vooral belangrijk dat de kerkdiensten weer op tv te zien waren.

Commissie

In de commissie was er weinig steun voor de PLV die duidelijk koos voor de volledige variant. Eigenlijk was er ook maar weinig steun voor de Light variant. Al snel werd er gesproken over een light variant waarbij de subsidie in een paar jaar werd afgebouwd naar de basisvariant. Volgens Joris Vrensen (PLV) was juist een ruim start kapitaal nodig om uitzendingen mogelijk te maken. Hij maakte duidelijk dat zonder dit start kapitaal er helemaal geen tv, media en aansluiting op de kabel mogelijk was.

Gezamenlijk voorstel

In de voorbereiding op de raad werd door de VVD de inbreng van de VVD en de PLV uitgewerkt tot een amendement op het raadsvoorstel. Dit gezamenlijk voorstel omvatte een ruime start subsidie voor de aanschaf van alle apparatuur. Daarnaast kan VOS/NOVO3 het komende jaar rekenen op een subsidie voor de light variant en wordt de subsidie daarna afgebouwd naar de basis variant. Alle reclame-inkomsten mag de omroep zelf houden. Dat lijkt logisch maar eerder vroeg VOS/NOVO3 om een hogere vaste bijdrage maar bood ook aan om een deel van de reclame-inkomsten terug te geven aan de gemeente. Het voorstel werd unaniem aangenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.