Hoe lossen we het scholenprobleem in Vught-Noord op? De raad is aan zet

Het college legde, in de commissie van 7 juli, niet de goedkoopste oplossing voor maar koos voor het uitwerken van 2 opties die volgens een gehouden enquête als meest gewaardeerde uit de bus kwamen. Bij zowel de insprekers als verschillende raadsfracties werden grote vraagtekens gezet bij de oplossing die het college voor ogen heeft.

Insprekers

Ze waren er in grote getalen. Sommigen spraken namens zichzelf of een buurman maar anderen spraken namens een groep van bewoners. Allemaal hadden ze dezelfde boodschap. Er moet snel een oplossing komen want lesgeven in noodlokalen is onhoudbaar en momenteel worden zelfs de gangen en kantoren gebruikt als overblijfruimte.

Daarnaast vroegen omwonenden vooral aandacht voor de veiligheid en verkeersoverlast op niet één maar straks twee rotondes, het groene karakter van de wijk en gaven aan dat de scholen prima samenwerken om tot een oplossing te komen. Ook over de wijze van participatie waar de insprekers niet te spreken. Zij vonden dat de mogelijkheid om meerdere keren te stemmen tot een verkeerde uitkomst kan leiden. Volgens hen hadden sommige bewoners wel 20x gestemd. De bewoners van de omgeving JF Kennedylaan gaven aan een nieuwe school op die locatie niet te zien zitten. Ook Jeugd Aktief was een van de insprekers en benadrukte het belang van de parkeerplaats die speciaal is ingericht als evenemententerrein.

Raad

De raad vroeg de wethouder om uitleg over het stemgedrag van de omwonenden en of dat nu niet voorkomen had kunnen worden. Volgens wethouder Potters kon je een enquête dichttimmeren of juist openlaten. Bij de besluitvorming in het college was de enquête niet doorslaggevend. In de raad tekende zich ondertussen een meerderheid af om optie 3 niet te onderzoeken. Ook de fractie van Progressief Liberaal Vught is tegen optie 3. Het is niet de meest gekozen optie. Optie 1 en 2 gaan over uitbreiding op locatie en optie 3 gaat over het verplaatsen van een van de scholen. Dit versplintert het aantal stemmen voor de optie op locatie en daardoor komt optie 3 als meest gekozen uit de bus. Wat de fractie van de PLV betreft wordt dus optie 1 en optie 2 uitgewerkt als businesscase.

Volledig nieuwe school

De VVD kwam met een out-of-the-box oplossing. Zij zien kansen voor het platgooien van het Kwartier en het volledig opnieuw maar dan groter bouwen van een nieuwe school. Het schoolgebouw het Kwartier is namelijk helemaal geen praktisch gebouw. Mooi aan de buitenkant maar onbruikbaar aan de binnenkant. Ramen kunnen niet open, in de zomer is het te warm en in de winter zitten de kinderen met de jassen aan. Volledige nieuwbouw kost natuurlijk het e.e.a. maar het zou wel een oplossing kunnen zijn. Praktisch gezien zou de hele school dan 1 jaar in noodgebouwen moeten en misschien Jeugd Aktief 1 jaar elders. De fracties van PLV en GB voelden wel wat voor dit voorstel. Afwachten of dit ook leidt tot een aanpassing van het raadsvoorstel.

Een praktische berekening

De school heeft een restwaarde waar we nog jarenlang aan gaan betalen. De school brengt ook gebruikskosten met zich mee en die gaan we besparen. Er kan tijd gewonnen worden doordat we meteen kunnen beginnen en dat levert ook weer geld op waardoor de noodlokalen sneller kunnen worden verkocht of elders in Vught kunnen worden gebruikt. Daarnaast bespaar je op natuur en het herhuisvesten van Jeugd Aktief elders in Vught. Ook kun je het stuk grond aan de JF Kennedylaan verkopen als bouwgrond en dat levert natuurlijk ook veel op. Volgens de HEVO kost het bouwen van een nieuwe school voor 800 leerlingen tussen de 10 en 12,5 miljoen afhankelijk van hoe mooi je de school wil maken. De 2 scholen blijven dan op dezelfde plek en als de ene school wat groeit en de andere school wat krimpt kunnen lokalen uitgeruild worden. Het is dus belangrijk om te weten hoe duur een kleiner gebouw kost voor een van de 2 scholen. Met de besparing zou het verschil wel eens mee kunnen vallen.

De raad

Tijdens de raadsvergadering van 21 juli 2022 dienden de fracties van VVD, PLV, en GB een motie in om de variant van volledige nieuwbouw te onderzoeken. Daarnaast mocht wat de fracties van VVD en PLV de variant van de JF Kennedylaan komen te vervallen. De PLV sprak zich duidelijk uit voor behoud van de parkeerplaats als evenemententerrein voor o.a. Jeugd Aktief. De motie haalde het niet. De raad wilde liever varianten onderzocht hebben die direct tegen de vele insprekers van de JF Kennedylaan in gaan maar ook het evenementen terrein waar o.a. Jeugd Aktief gebruik van maakt in gevaar brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.