Gezamenlijk motie “Waterschap de Dommel” van SP en PLV unaniem aangenomen

Tijdens de raadsvergadering van 17 maart j.l. dienden de eenmansfracties van SP en PLV gezamenlijk een motie vreemd aan de orde van de dag in. In de motie riepen de 2 partijen het college op om met het waterschap in gesprek te gaan over de kwijtschelding van de waterschapsbelasting.

Vught kent allerlei regelingen om huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen. Hierbij wordt in Vught 110% van het bijstandsniveau gehanteerd. De SP wees de fracties in aanloop naar de raadsvergadering op de ontheffingsregeling bij het waterschap (95% van het bijstandsniveau). Alleen de PLV haakte aan bij de motie van de SP.

We hebben als Vught een verantwoordelijkheid en als we daarbij een norm van 110% hanteren dan moeten we dat zeker bij het waterschap bespreekbaar maken zo betoogde Joris Vrensen. Uit technische vragen die de PLV deze week nog stelde blijkt dat er in Vught wel een regeling is voor de verontreinigingsheffing maar niet voor de waterschapsbelasting. De SP stelde dat er in Nederland bijna niemand meer een inkomen heeft lager dan 95% en dus is de regel niet in lijn met wat we als gemeente willen.

Belasting

Volgens wethouder du Maine gaat de gemeente niet over de waterschapsbelasting en compenseert men als gemeente nooit belastingen en alleen heffingen. Een deel van de motie is dus niet uitvoerbaar. Het deel van de motie dat het waterschap verzoekt om de regeling van 95% aan te passen naar 110% is wel uitvoerbaar. Daarnaast deed Gemeentebelangen nog het verzoek om deze motie ook in andere gemeenten in te dienen.

De motie werd unaniem aangenomen.

bronnen: foto 2: website Waterschap de Dommel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.