Was de gezondheid van de Vughtenaren in gevaar?

Het is 12 december 2021 vroeg in de middag. Veel mensen proberen op tijd thuis te zijn voor de start van de formule 1. Max Verstappen kan deze middag wereldkampioen komen. Mijn ouders zijn deze middag 60 jaar getrouwd. Door een ongelukkig toeval is deze middag een deel van Vught vrijwel onbereikbaar voor de hulpdiensten.

Ongelukkig toeval

Die bewuste week was er al de melding dat tijdens dit weekend de tunnel onder de N65 zal worden afgesloten om onderhoud te laten plaatsvinden. Via via bereikt mij het bericht dat op het moment dat iedereen op tijd thuis wil zijn de overweg bij de Helvoirtseweg is afgesloten door een stilgevallen trein. Via een ander kanaal krijg ik het bericht dat bij de afslag A2 Gestel een lange file is ontstaan. Dit is immers de enig overgebleven toegang tot Vught als je vanuit Utrecht komt. Het roept bij mij de vraag op of er op dat moment een onveilige situatie in Vught is ontstaan en hoe dit in de toekomst zal gaan als de N65 gedurende lange tijd zal worden afgesloten. Tijd voor schriftelijke vragen aan het college.

Hierop volgt samengevat het antwoord dat zowel de politie als de brandweer uit Vught zelf komen en dat voor de ambulances geldt dat deze er gewoon via de vluchtstrook langs kunnen. Maar is dat ook echt het geval?

Toegangswegen

Er zijn verschillende manieren om Vught binnen te komen. Vanuit de richting Tilburg zijn dat de afslagen van de N65 en van daaruit de verschillende hoofdwegen. Opmerking: Vanuit deze richting kun je ook de spoorwegovergang van de Esschestraat gebruiken. Vanuit de Richting Utrecht kun je de afslag bij Gestel of de afslag naar de Kleine Gent gebruiken. Echter vanuit deze richting kun je alleen het spoor over bij de Molenstraat of de Wolfskamerweg als de Helvoirtseweg is afgesloten. De logische route is dan de afslag Gestel op de A2 nemen.

Vluchtstrook?

Als we de situatie op de A2 bekijken dan is er juist langs de geluidswand op de A2 GEEN vluchtstrook. Als daar het verkeer vast staat dan kan er door de stilstaande auto’s ook geen vrije rijstrook gecreëerd worden. Zelfs als dat al kan is het dan wenselijk dat een ambulance via de Wolfskamerweg naar bijvoorbeeld de Jagersweg moet rijden?

Antwoord

Het college antwoord dat Vught niet in gevaar is geweest en ook in de toekomst niet zal komen omdat er tijdens de afsluiting van de N65 goed gecommuniceerd wordt met de hulpdiensten. De vraag is wie communiceert met de hulpdiensten als een dergelijk toevallig situatie zich herhaalt.

Laten we niet blind zijn en leren uit deze situatie want als elke minuut telt dan was dit op deze 12e december een gevaarlijke situatie geweest.

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/zorgen-over-bereikbaarheid-voor-hulpdiensten-als-n65-op-de-schop-gaat~a51c8373/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.